Griffel & Bok

  • Home
  • Contact
  • Blog
  • Home
  • Contact
  • Blog

Griffel &Blog

Tikkie jij bent hem

4/24/2017

0 Reacties

 
Foto
We hadden een leuke internationale opdracht: Communicatiemiddelen verzorgen voor een congres in de VS in opdracht van een Duitse klant. Vol goede moed trotseerden we elke tijdszone om alles op tijd gedrukt en geleverd te krijgen. Maar na het drukken van de middelen bleek dat wij een fout hadden gemaakt. De fout was zodanig dat er een herdruk nodig was. We voelden ons schuldig, maar waren we ook echt aansprakelijk? De opdrachtgever heeft akkoord gegeven op het ontwerp met de fout. Daarmee kun je de verantwoordelijkheid bij hem neerleggen. Maar we vinden ook dat een klant erop mag rekenen dat wij secuur werken. Hier ging onze dienstbaarheid in gevecht met onze zakelijkheid.

Hoe doen anderen dat dan?
De BNO (beroepsorganisatie voor Nederlandse Ontwerpers) heeft over aansprakelijkheid het volgende opgenomen in hun voorwaarden: De opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor fouten of tekortkomingen in het ontwerp of de tekst/gegevens, indien de opdrachtgever, overeenkomstig het bepaalde in art. 2.5* zijn goedkeuring heeft gegeven, dan wel in de gelegenheid is gesteld een controle uit te voeren en daar geen gebruik van heeft gemaakt.

* 2.5 Alvorens tot productie, verveelvoudiging of openbaarmaking wordt overgegaan dienen partijen elkaar in de gelegenheid te stellen de laatste modellen, prototypes of proeven van het ontwerp te controleren en goed te keuren. Indien de opdrachtnemer, al dan niet in naam van de opdrachtgever, opdrachten of aanwijzingen aan productiebedrijven of andere derden zal geven, dan dient de opdrachtgever op verzoek van de opdrachtnemer zijn hier- boven genoemde goedkeuring schriftelijk te bevestigen.) 

Volgens bovenstaande voorwaarde schuif je als opdrachtnemer alle verantwoordelijkheid door naar je opdrachtgever. Na een akkoord kan hij in de problemen komen door zijn vertrouwen in jou, de onderaannemer. Fouten die over het hoofd worden gezien zijn dan allemaal voor rekening van de klant. Dit vind ik erg makkelijk en bovendien niet bevorderlijk voor de klantrelatie. Wij hadden de fout gemaakt. Met het aangeleverde tekstbestand was niets aan de hand. Ik vind dat een opdrachtgever er vanuit mag gaan dat zijn content foutloos wordt overgenomen. Je wilt ook niet een heel boek van 100+ pagina’s hoeven controleren omdat de ontwerper misschien heeft lopen klooien.

Wat moet je in zo’n geval doen?
We hebben besloten onze eigen voorwaarden te schrijven voor de aansprakelijkheid in een project. 
​• Fouten die bij ons ontstaan na akkoord van een klant zijn voor onze rekening. 
• Fouten die bij ons gemaakt zijn en over het hoofd worden gezien door de klant zien we als een gedeelde fout. Dan zijn we beide voor 50% schuldig. 
• En fouten die door een klant worden aangeleverd en pas opgemerkt na druk zijn voor hun eigen rekening.

En hoe doe jij dat?
Voordat we onze voorwaarden gaan vastleggen zijn we benieuwd hoe anderen met de aansprakelijkheid in een project omgaan. Heb jij ervaring met situatie waarin er fouten zijn gemaakt? Hoe hebben jullie de aansprakelijkheid vastgelegd? En praat je daarover met een opdrachtgever/nemer? Of…doe je dat pas als het fout gaat?

​Eveline
0 Reacties

Verborgen verlangens. Over de zakelijke kant van comfort

4/3/2017

0 Reacties

 
Foto

"Het programma duurt van 17:00 tot 20:00. Voor een hapje wordt gezorgd." Het hapje bleek echt een hapje. Dus precies rond etenstijd stond ik op een bakje nootjes en een olijf moe en chagrijnig te worden. Geen idee waar het programma over ging, het boeide me niet meer. Ik ken ook een organisatie met een intercom bij de bel. Het gebouw ligt aan een heel drukke weg. Als je op straat staat, versta je niets van wat er in de intercom gezegd wordt. Ik heb al meerdere malen eindeloos buiten gestaan, omdat ik hallo hallo roepend ook het zoemertje miste dat mij erop moest attenderen dat  de deur openging. En dus weer opnieuw moest bellen en toen weer... Affijn. (Er is werkelijk maar een oplossing hiervoor: je gaat gewoon beneden de deur open doen! Het kan me niet schelen hoeveel moeite dat kost.) Ik heb ook wel eens een half uur in mijn goeie goed en met pumps door een grindpad geploeterd omdat een bushalte bij de congreslocatie was opgeheven. Dat moet je gewoon weten als organisatie. En melden. Dan kom ik op 'sensible shoes'.
 
Het gebrek aan aandacht dat bedrijven of organisatoren doorgaans hebben voor de praktische kant van zaken doen en bijeenkomsten organiseren vind ik werkelijk schokkend. Er wordt alleen maar aandacht besteed aan wat er moet zijn: een lunch, een routebeschrijving, een garderobe, een zaaltje voor de parallelsessies, terwijl je je volgens mij vooral druk moet maken over hoe mensen zich voelen.
 
Ten eerste willen mensen voorbereid zijn. Ze kunnen met een hoop dingen leven, ook met het feit dat ze rond etenstijd niets te eten krijgen, als ze dat maar weten. Verplaats je in ze, het zijn je gasten! Dus als jij denkt dat het een heel goed idee is om het middagprogramma in een hooischuur te houden; meld dat dan. Dan kan iedereen zich passend kleden en kunnen de mensen met allergieën wegblijven. Communiceer! Geef liever te veel details (voor mensen die geen gluten willen eten hebben wij...) dan te weinig.
 
Ten tweede hebben mensen basisbehoeftes. Ze willen op gezette tijden eten, drinken, plassen, roken of gewoon even naar buiten gaan. Als jij een aangekondigde pauze overslaat, omdat je wat je te vertellen hebt belangrijker vindt dan de pauze, dan garandeer ik je dat er zeer weinig van je 'belangrijke' content wordt opgepikt.
 
Ten derde willen mensen weten wat ze moeten doen. Dus heb je een open kantoor waar mensen gewoon kunnen binnenlopen, zorg dan dat het zeer duidelijk is hoe ze zich kunnen melden. Laat ze niet verloren in de ruimte staan. Heb je een buffet laten dekken, vertel ze dan dat ze mogen gaan eten. Echt. Mensen kunnen eindeloos verlegen om een buffet heen draaien als je dat niet op de juiste manier opent.
 
Kortom: een bijeenkomst of een ontmoeting of een afspraak is geen ding, het is een verzameling mensen. De mate waarin je in hun uitgesproken én onuitgesproken behoeftes voorziet, bepaalt je succes voor een veel groter deel dan je denkt. Eten, vervoer, rookpauzes, wachtruimte, entree; het zijn geen details. Als je deze zaken tot in de puntjes op orde hebt, krijg je een ongekend sterk imago. Heb je ze niet op orde, dan gaan je klanten jou – onbewust! – associëren met ongemak en discomfort. En krijgen ze steeds minder zin om naar je toe te komen of je bijeenkomst te bezoeken. Steeds minder. Tot het moment dat ze naar een ander gaan. Zonder zelf precies te weten waarom. Nu weet jij dat wel.

0 Reacties

    Archieven

    September 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    Oktober 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017

Foto

Griffel & Bok
Van Merlenstraat 60
2518 TG Den Haag
info@griffelbok.nl
+ 31 6 20 75 12 32


© Griffel & Bok 2017


​